Amatör olarak zıpkın ve olta ile ilgilenen biri olarak ilk öğrenmeye başladığım türler karagöz ailesidir. Bende amatör bir avcı olduğum için ve ilk blog yazım olduğu için yanlışım olursa şimdiden özür diliyorum. Umarım faydalı olabilirim.
Isparoz- Diplodus Annularis
Isparoz bütün denizlerimizde bulunan amatör balıkçı tarafından sofralık değeri olan biraz kılçıklı ama lezzetli bir balıktır. kılçıkları biraz sivri olduğundan rahatsız olanlar vardır ama yine de amatör balıkçının her an oltasına takılabilecek bir tavalık balıktır. çok fazla büyümez bir Sargoz balığı için 20 cm yasal sınırın bile altındayken bu balığın o boylara gelebileni trofe sayılabilir.
AYRIMI
Karagöz ailesinin genelinde olduğu gibi kuyrukta leke bulunur. Bunun dışında leke ve çizgiler çok belirsizdir. yüzgeçler sarıdır. Yani sadece kuyruk lekesi görürseniz ısparozdur
Karagöz- Diplodus Vulgaris
Karagöz de aynı ısparoz gibi denizlerimize yayılmış bir balıktır. ısparoz kıyılarda deli dolu gezerken karagöz büyüdükçe daha sakin bir hayat ister rahatsız edilmedikçe bölgesini terk etmek istemez kuytu sakin kayalık bölgelerde yaşar oltacılar için hedef balıklardandır. avı keyifli eti lezzetlidir.
Karagözün yasal avlanma boyu 18 cm dir.
AYRIMI
Kuyrukta ve Solungaç üstünde bulunan iki siyah leke bulunur. genç bireyler karıştırılmasa da yetişkin bireyler Sarıgöz balığı ile çokça karıştırılır. bir çok balıkçı sarıgöze karagöz der.
Sarıgöz-Spondyliosoma cantharus
![]() |
Lekeker yok |
Genç Yetişkin
Sarıgöz
Bir çok isimle tanılır bazıları Iskatari Iskatar Maviş. Değişik renklerde bulunabilir bazıları çok mavimsi olduğundan maviş adını da almıştır genç bireylerde baştan kuyruğa şeritler yer alır büyüdükçe renkleri koyulaşır.
16cm altı bireylerin avlanmaması önerilir
AYRIMI
Gözün üst kısmındaki çıkıntı ile ayrılabilir. Dudaklarının çıkıntılığı ile
sivriburun karagöze benzetilebilir ama sivriburun karagözde daha bariz bir çıkntı olduğu unutulmamalıdır. Başta kuyrukta lekeler yoktur
Mavimsi bir birey. |
Sargoz-Diplodus sargus
![]() |
Yakışıklı bir sargoz Sarıgöze benzetilen renklerden SivriBurun karagözede benzetilebilir |
![]() |
Güzel bir Sargoz daha |
Sargoz
Zıpkıncı oltacı için bu balıktan avlamak gayet keyiflidir. Baltabaş ismi Marmarada sıkça kullanılır. diğer kuzenlerine göre daha iyi büyüdüğünden çok iri bireyleri av verebilir özellikle Marmara denizi iri sargoz diyarıdır. Enine siyah çizgileri ve kuyruğunda siyah lekesi vardır.
Sargoz yasal avlanma boyu 23 cm dir
AYRIMI
Benim ayırma metodum ilk olarak kuyruktaki leke ile dik inen çizgilere bakıyorum ikisi de varsa ya sargoz ya sivriburundur. son olarak bu iki tür arasında karar vermek için ağıza bakarım gaga gibi uzanmış çene var ise sivri burundur
![]() |
Sivriburun ve sargoz ayırımı için uygun bir fotoğraf |
![]() |
Melanur uzunluğu ile fark edilebilir |
Melanur diğerlerinden biraz daha farklı karagözlar genelde dipte gezinirken melanur yüzeye yakın gezinir ve daha avcıdır. Yazıya melanuru sonradan ekleme gereği duydum kuyruğunda leke bulunur ve vücut daha uzuncadır.
AYRIMI
Isparoza benzetebiliriz aynı leke bulunuyor ve ısparoz gibi başka çizgiler pek yok ama melanurun bariz farkı vücudunun uzunluğu diğerleri daha küt tabak gibi olsalarda melanur uzun basketçi gibi
![]() |
Sivriburun Karagöz |
Sivruburun Karagöz
Son balığımız Sivriburun Karagöz. sargoz ve karagözlerle beraber yemlenir ve gezinir ama oltaya daha bi nazlı geldiğini düşünüyorum sayı olarak da onlardan az oldukları için olabilir. uzanmış dudaklarında kırıcı dişleri vardır .
AYRIMI
Enine çizgiler sargozdan daha belirgindir dudaklarının çıkıntılığı ile sargoz dan hemen ayrılır.
Evet Kısıtlı bilgim dahilinde kendi bildiklerimden oluşturdum bu yazıyı o yüzden ezberimde bu balıkların hangi takımlarla yakalanacağını maalesef bilmiyorum ama midye sülünez karides boru kurdu ile güzelce avlanabilirler doğada yedikleri kabuklu ve kurtlarla aynı tür yemler ideal olacaktır.
Zıpkın avında en uyanık olanı Sargoz diye düşünüyorum büyükleri daha da akıllanıyor. meraklılar ama temkinliler. umarım bu balıkların ayrımını sorunsuzca yapabilirsiniz artık. Rastgele :D
Not:Yazılar alıntı olmayıp resimler google den bulunmuştur. Paylaştığım resimler size aitse. telif hakkı gereği kaldırılmasını isteyebilirsiniz.
Bu kısa ve öz bilgiler için Teşekkürler.👍
YanıtlaSilRıca ederim hocam 🙏
SilBu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
YanıtlaSilTeşekkür ederim.
YanıtlaSil